Едукација и прописи за заштиту деце на интернету

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да резултати истраживања Уницефа о ризицима дигиталног насиља над децом у Србији, потврђују потребу за увођењем и применом институционалних мера за заштиту деце при коришћењу информационо-комуникационих технологија, коју је Министарство препознало као приоритетну у својим програмима подстицања развоја информационог друштва.

Едукација и прописи за заштиту деце на интернету

„Министарство спроводи мере за безбедност деце на интернету кроз програме едукације и промоције информационог друштва, као што је актуелна кампања ИТ караван – „Паметно и безбедно“, као и кроз успостављање прописа који побољшавају дигитално окружење и информациону безбедност. Међу њима је, након усвојеног Закона о информационој безбедности, најважнија Уредба о безбедности и заштити деце приликом коришћења информационо-комуникационих технологија, која је у процедури“, навела је државни секретар Татјана Матић.

Она је истакла да је циљ Уредбе подизање нивоа свести и знања о предностима и ризицима коришћења интернета и начинима безбедног коришћења интернета, унапређење дигиталне писмености деце, родитеља, учитеља и наставника, као и унапређење међуресорне сарадње у домену безбедности и заштите деце на интернету.

Истраживања која је објавио Уницеф показују да 90 одсто деце школског узраста у Србији има приступ интернету и да се након 12 година старости интензивира њихова комуникација на друштвеним мрежама. Према анкети коју је Уницеф објавио четвртина родитеља је навело да је њихово дете било изложено ризичној или опасној ситуацији на интернету у последњих 12 месеци. „Ови резултати јасно указују на неопходност подизања нивоа дигиталне свести код деце школског узраста, њихових наставника и родитеља, што је Министарство трговине туризма и телекомуникација дефинисало као циљ едукативне кампање за развој информационог друштва под називом „Паметно и безбедно““, подсетила је Татјана Матић.

Кампања се спроводи од 20. априла до 3. јуна кроз пројекат ИТ караван и школску презентацију о предностима и опасностима информационо-комуникационих технологија, у 15 градова у Србији у којима је највећи проценат младих узраста од 10 до 19 година.