ИТ караван кроз 15 градова Србије

Потпредседник Владе Србије и министар трговине туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је данас на потписивању Меморандума о разумевању између Владе Србије и софтверске компаније Мајкрософт Србија и Црна Гора да ће у среду, 20. априла кренути „ИТ караван” чији је циљ промоција нових технологија и интернета у образовању, пословању и комуникацијама.

„Циљ нам је да укажемо на ризике приликом неправилне употребе нових технологија“, рекао је Љајић.

ИТ караван кроз 15 градова Србије

То се посебно односи на децу, истакао је министар и констатовао да смо сведоци да деца све више користе нове технологије, док родитељи често остају неупућени, а наставници недовољно дигитално писмени што, како је рекао, све води ка неправилној употреби и злоупотребама.

Љајић је објаснио да ће „ИТ караван” трајати до 3. јуна и да је план да се у основним школама 15 градова у Србији оствари директан контакт са око 5.000 деце узраста од десет до 19 година, као и посредан са, већим бројем грађана.

„Кампању ћемо наставити и наредне године, а циљ нам је да обиђемо што више градова и остваримо контакт са што више школа“, рекао је Љајић.

Указавши на чињеницу да је компанија Мајкрософт главни партнер у том пројекту, Љајић је подсетио да је тај амерички софтверски гигант прву канцеларију отворио у Србији 2002, а истраживачки центар 2005, што је био четврти центар те компаније у свету.

„Први већи пројекат са том компанијом је умрежавање свих основних и средњих школа у Србији и увођење бежичног интернета у тим школама“, рекао је Љајић.

Генерални директор Мајкрософт Србија и Црна Гора Жељко Вујиновић, који је с потпредседником Љајићем потписао Меморандум, рекао је да је то прави пут да се промовишу савремене технологије и употреба интернета у образовању.

„То ће помоћи да се квалитет живота друштва у Србији повећа, да број стручњака буде већи, али и да друге компаније следе пример Мајкрософта и отворе своје развојне центре у Србији“, рекао је Вујиновић.

Како је објаснио – Мајкрософт сматра да нове технологије треба да буду доступне свима, а ова компанија се труди да то обезбеди низом бесплатних алата попут пакета Офис 365 за образовање, сервиса у потпуности прилагођеног потребама и ученика и наставника, Бабл Би сервиса за учење и вежбање програмирања, који је и подршка професорима у настави, или иницијативама и програмима као што су Мајкрософт иновативни наставник, Показна школа и Студент амбасадор.

Потписивању меморандума у Палати Србија присуствовали су и представници амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији.