Подршка женском предузетништву у ИКТ сектору

“За веће укључивање жена у сектор информационо-комуникационих технологија, важно је удруживање и друштвена подршка, али кључно је да се предрасуде о овој области као првенствено мушкој, одбацују кроз процес образовања“, изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, на Округлом столу „Изазови, могућности и тренутна ситуација женског предузетништва у Србији“, који је одржан у Хотелу Метропол у Београду.

Државни секретар говорила је на тему „Улога и позиција жена у изградњи информационог друштва“, посебно истичући програме Министарства трговине, туризма и телекомуникација који подстичу родну равноправност у процесу развоја информационог друштва.

Подршка женском предузетништву у ИКТ сектору

„Ми смо активно укључени у пројекат Глобалне мреже жена у ИКТ, успостављене под окриљем Међународне уније за телекомуникације (International Telecommunication Union, ITU), који је покренут управо на иницијативу Републике Србије, 2010. године. Пројекат подразумева промовисања родне равноправности кроз коришћење информационо – комуникационих технологија, а спроводи се у оквиру обележавања Међународног Дана девојака у информационим и комуникационим технологијама „Girls in ICT Day“. Овај дан се, на међународном нивоу, обележава сваког четвртог четвртка у априлу, са циљем да се девојкама приближе информационе и комуникационе технологије, област у којој жене професионално нису довољно заступљене, као и послови који постоје унутар овог сектора“, рекла је Татјана Матић и најавила да ће Министарство овај дан обележити 28. априла када се прославља и у целом свету.

Она је напоменула да Министарство трговине, туризма и телекомуникација даје подршку женском пословању у ИКТ-у и кроз програме старт-ап и иновативних кредита, као и кроз посебан програм за обуку и преквалификацију жена у ИКТ сектор, за који је ове године обезбеђено два милиона динара.

Скуп је организовало Удружење италијанских привредника у Србији, Конфиндустрија Србија, које обележава 2016. годину као годину малог и средњег предузетништва, са посебним акцентом на улогу жена у економском развоју и конкурентности.

У панелу су учествовали су и Ћинциа Ла Роза, члан Управног одбора Конфиндустрије Србије и прва жена председник у Конфиндустрији регије Венето, Ерих Кошута, председник Конфиндустрије Србије, Ирена Брајовић, директор Конфиндустрије Србије, Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена и други истакнути представници привредног и јавног сектора.