Представљена финансијска подршка за иновативне пројекте у ПКС-у

Министарство трговине, туризма и телекомуникација представило је данас у Привредној комори Србије Конкурс за доделу старт-ап и иновативних кредита привредним субјектима у области информационо – комуникационих технологија.

Скуп је отворио помоћник министра за информационо друштво Сава Савић и том приликом нагласио да је Министарство препознало да је потребно помоћи младим фирмама, као и да је потребно подржати фирме које послују дуже а имају иновативне пројекте и додао да се подршка тим фирмама врши тако што им се додељују кредити по веома повољним условима.

Представљена финансијска подршка за иновативне пројекте у ПКС-у

Представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација упознали су присутне са документацијом коју је потребно поднети приликом пријаве на Конкурс за доделу старт-ап и иновативних кредита привредним субјектима у области информационо – комуникационих технологија као и са условима Конкурса.

Помоћник министра је током свог излагања истакао и да се овим конкурсом спроводе циљеви утврђени Стратегијом развоја информационог друштва у Републици Србији до 2020. године у којој је констатовано да је један од основних услова за развој нових иновационих пројеката у области ИКТ што лакши приступ капиталу неопходном за процес финансирања истраживања и развоја који ће на крају довести до производа који има добар потенцијал за пласман на глобално тржиште.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација на основу Уредбе о распореду и коришћењу кредитних средстава за финансирање привредних субјеката у области ИКТ-а у 2016. години наменило је 50 милиона динара за подстицање пословања у овој области.

„Овај капитал је неопходан у почетним стадијумима развоја старт-ап и иновационих компанија, не само да би развиле и усавршиле нов производ, већ и да би се финансирао пласман производа на тржиште.“, рекао је Сава Савић.

Конкурс за доделу старт-ап и иновативних кредита привредним субјектима у области информационо – комуникационих технологија траје до 7. маја а све информације могу се наћи на сајту Министарства mtt.gov.rs/vesti/javni-konkurs-za-dodelu-start-ap-i-inovativnih-kredita-2016/

Савић је рекао и да је Стратегијом превиђено да индустрија софтвера и ИТ услуга треба да буде подстакнута и подржана у сегментима старт-апова и развоја оригиналних софтверских производа.