Љајић: Ове недеље решење за блокаду камиона ка КиМ

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да би током ове недеље, уз посредовање Европске уније, требало да буде нађено решење за камионе с опасним материјама који већ шести дан стоје на прелазу Мердаре.

Он је рекао и да Влада Србије нема интерес да улази у економски рат са Косовом, али истиче да би, у случају да уведе реципрочне мере, то пре свега било погубно за косовску страну.

„Ми немамо интерес да улазимо у економски рат, јер имамо значајан промет са Косовом. Пласирамо робу на то тржиште у вредности 430 милиона долара годишње. Желимо да проблем решимо. Ако се овај рат настави, сигурно је да би Косово платило далеко већу економску цену, али би и ми губили. Зато тражимо решење пре него што би увели додатне реципрочне економске мере“, објаснио је Љајић у изјави Тањугу.

Косово је, примећује, условно речено, овим потезом имало два фаула.

Најпре, прекршили су ЦЕФТА споразум, јер су самостално издали сертификате, иако нису чланице Европског споразума о међународном друмском превозу опасне робе, будући да је за то услов и чланство у Уједињеним нацијама.

Други фаул је што су увели мере, а да нису другој држави чланици ЦЕФТА споразума најавили ту могућност, нити су тражили кроз билатералне разговоре да се тај проблем реши.

„Овим поводом је било неколико састанака у Бриселу и у оквиру земаља чланица ЦЕФТА споразума. И данас водимо разговоре уз посредовање Уније и надамо се да ћемо ове недеље наћи решење“, наводи Љајић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација истиче и да компаније које тргују трпе озбиљне последице блокаде, па је зато у обостраном интересу да се проблем што пре реши.

„Нисам сигуран да са друге стране постоји свест о тежини ових дешавања“, рекао је Љајић.

Он се осврнуо и на недавне инциденте када су припадници „Самоопредељења“ у неколико наврата преврнули камион са српским производима намењеним косовском тржишту, критикујући то што су камионе превртали из политичких разлога.

„Неко преврће камионе са српском робом, и отворено каже да то ради из политичких разлога, јер се противе овом или оном споразуму. Ако не превлада економија у овој ситуацији, већ погрешно усмерене емоције, мислим да ће штета бити огромна, а то ће посебно погодити становнике Косова“, закључио је Љајић.

Власти у Приштини, иначе, називају реципрочним мере којима не дозвољавају пролаз камиона који из централне Србије преко административних прелаза превозе опасне материје – нафту и гас, док Влада Србије упозорава да је то кршење ЦЕФТА споразума.