Ракић: Е-трговина у Србији прати корак са земљама у региону

Начелник Одељења за трговину и развој конкуренције у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Жељко Ракић изјавио је да се електронска трговина у Србији све више развија и да прати корак са земљама у региону.

Он је на радионици о развоју електронске трговине одржаној у Београду, а на којој је учествовало скоро 100 представника релевантних институција, приватног сектора и других организација, истакао да Министарство трговине континуирано ради на унапређењу ове области.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић изјавила је да ће у години предузетништва овај ресор издвојити већа средства за подршку развоју малих и средњих предузећа што ће свакако допринети развоју е-пословања и унапређењу пословног окружења за развој дигиталног бизниса.

Ракић: Е-трговина у Србији прати корак са земљама у региону

Директор Дирекције за е-управу Душан Стојановић нагласио је да се е-управа у Србији убрзано развија упркос бројним препрекама попут недостатка законске регулативе, инфраструктуре, интероперабилности, недостатку новца.

Иван Бркић и Александар Бировљев, експерти на пројекту који су водили радионицу, представили су препреке за развој е-трговине које је идентификовао пројекат Развој електронског пословања.

Пример из праксе представилa je Јелена Бојовић, директорка за регулаторну реформу NALED-а кроз увођење електронских грађевинских дозвола, a о проблемима трговине на интернету говориo je Владимир Николић, портал Лimundo.

Женско предузетништво и препреке са којима се у е-трговини суочавају представиле су Милена Поповић, власница wеб шопа BeeCool и Јелена Алексић, ТВ шоп Direct International.

Учесницима су представљени резултати недавно спроведеног истраживања о коришћењу е-трговине из угла потрошача које је спроведено у оквиру пројекта, трендови раста е-трговине у Србији и свету као и активности пројекта на увођењу еТrustmarka.

Учесници су радили у групама на идентификацији активности за унапређење услова пословања за електронску трговину у Србији као и планирању актера и њихових улога како би се ова област даље развијала.

На крају тренинга, додељени су сертификати о успешно похађаном тренингу о унапређењу пословног окружења у области електронске трговине.

Радионицу о развоју електронске трговине организовало је Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство привреде, али је реализована и у оквиру ИПА пројекта Развој електронског пословања који финансира ЕУ.