Одржана конференција „Дигитално банкарство и економија“

Конференција „Дигитално банкарство и економија“, коју организује Newsweek магазин и Adria Media Group успешно је одржана у београдском хотелу Crowne Plaza.

Конференцији о дигиталном банкарству, трговини и пословању присуствовао је помоћник министра Сава Савић.

Отворена конференција „Дигитално банкарство и економија“

Током свог излагања у панелу „Сигурност на интернету“, Сава Савић, помоћник министра за информационо друштво нагласио је да у Србији тренутно нису евидентирани већи cyber напади у банкарском сектору, али то не значи да се у једном моменту неће појавити и додао да се највећи број банкарских превара у Србији своди се на преваре путем мејла.

На конференцији састављеној од шест панела, еминентни стручњаци из области дигиталног пословања, банкарства и трговине говорили су на теме дигиталног банкарства и савремених трендова, онлајн у функцији бизниса, да ли има електронске трговине у Србији, како да офлајн потрошња постане онлајн, сигурност на интернету итд.

Помоћник министра је рекао да Закон о информационој безбедности предвиђа да су и финансијске институције оператори ИКТ система од посебног значаја и да ће они бити дужни да предузму адекватне мере заштите својих система, у складу са законом и уредбама које ће се донети на основу закона.

„Оне финансијске институције које буду одређени као оператори ИКТ система од посебног значаја, мораће да предузимају мере заштите одређене законом, и донесу Акт о безбедности ИКТ система. Такође, оне ће бити дужне да пријављују Народној банци Србије инциденте у ИКТ системима којима се нарушава информациона безбедност.“, истакао је Сава Савић.

Отворена конференција „Дигитално банкарство и економија“

На конференцији је заинтересована јавност могла да чује и на који начин могу да уштеде време и лакше плате рачуне уз помоћ само једног клика путем интернета као и улогу мобилних телефона у томе.

У панелу „Сигурност на интернету“, поред помоћника министра Саве Савића учествовали су и Јован Шикања, Е-сигурност и Лимундо, Радоје Гвозденовић, помоћник Генералног секретара Службе повереника у Сектору за информационе технологије, Жарко Птичек, ИТ правник и Игор Франц, SECIT security consulting.

Учесници су полемисали на тему онлајн трговине којом се отвара могућност наручивања производа или услуга путем Интернета и којом се знатно олакшава процес куповине, а уједно представља и значајну уштеду. Током овог панела покретнуто је низ питања низ питања везаних за формално-правне аспекте е-пословања: која врста фирме је потребна за е-бизнис, како легално продавати производе и услуге преко Интернета итд.

Савић је нагласио да је за пословање на интернету у Србији веома значајан Закон о информационој безбедности, који се примењује од пре месец дана и представља правни оквир за уређење безбедности информационо-комуникационих система у Републици Србији, а користи од овог Закона су, пре свега, подизање опште припремљености за реаговање на инциденте у ИКТ системима од посебног значаја у РС, подизање свести о ризицима који прете, заштита најважнијих и најкритичнијих ИКТ система у Републици Србији, који морају да предузимају адекватне техничке и организационе мере, утврђивање надлежних органа и унапређење њихове сарадње и избегавање или смањење штете која може настати услед инцидената у ИКТ системима у Републици Србији, и може угрозити националну безбедност, материјална средства, приватност корисника, континуитет пружања услуга.