Савић: Потенцијали развоја информационог друштва

Помоћник министра за информационо друштво Сава Савић у Јутарњем програму на Хепи телевизији изјавио је да је потенцијал који носе информационе технологије огроман и да су шансу као будући носиоци развоја то препознала мала и средња предузећа у Републици Србији.

„Министраство трговине, туризма и телекомуникација у складу са тим спроводи пројекат развоја електронског пословања у РС. Практично треба спровести трансфер знања и искуства из Европке Уније малим и средњим предузећима, потребно је да се унапреди регулаторни оквир и самим тим омогући њихов излазак на страна тржишта. Наиме, информационо друштво и дигитални свет не познаје географске границе, ви можете своје услуге, мултимедијални садржај, програм, извозити широм света и у неограниченим броју примерака. Наши програмери су то препознали и већина њих има сан да направи само једну апликацију коју ће продати у милион примерака и тако из Србије, из своје фотеље, канцеларије омогући ће наплату својих услуга и добара и пласирати их широм света.“, рекао је помоћник министра.

Помоћник министра је истакао да по изводу из Агенције за привредне регистре тренутно у Србији постоји око 2 380 компанија, а на крају 2015. постоји раст од 7%, што је показатељ све веће потребе за ИТ услугама и за ИТ стручњацима. Процена је да ће 2020. године на нивоу Европске Уније недостајати око милион ИТ стручњака. Србија види шансу у томе, а у складу са тим Влада Србије је донела Стратегију развоја информационог друштва у РС до 2020. године, а ресорно министраство кроз своје активности прати токове и трендове на нивоу Европске Уније и самим тим омогућава и привреди и грађанима убрзани развој применом информационих технологија.“, рекао је Савић.



Савић је нагласио да ресорно министарство за телекомуникације, кроз пројектне активности и кроз програме развоја дигиталне инфраструктуре, омогућава пре свега доступност интернета и информационих технологија свим грађанима широм Србије. Недавно је почела продаја дигиталне дивиденде. То је фреквенцијски оквир од 800 мегахерца који је ослобођен преласком на дигитално емитовање ТВ сигнала. То је директан приход у буџет око 126 милиона евра. Сам пројекат је коштао око 35, имали смо донацију Европске Уније од 10, ми смо са 25 милиона урадили трансформацију аналогне на дигиталну телевизију, и направили прилив у буџет од 100 милиона евра разлике. То је само почетак, јер повлачи индиректне инвестиције у друге сегменте, рецимо, телеком оператори ће три пута више инвестирати у инфраструктуру, а за грађане то значи квалитетан и доступан интернет како у урбаним срединама, тако и у руралним. Данас је тренд раста онлајн продавница све већи, а тренд раста електронске интернет трговине у Србији је на годишњем нивоу захваљујући томе око 28%.

„Потредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација залаже се да свим грађанима буде доступан интернет, пре свега у систему образовања, зато смо у 2016. години покренули програм дигиталног образовања и увођења интернета у основним школама и инсталацију Wifi мрежа. Циљ је шира примена ИКТ-а у систему образовања, када наши најмлађи од малих ногу на прави начин прихвате информационе технологије и буду носиоци друштва, онда ће бити више стручњака. Свакако ће то утицати и на већи број заитересованих студената који ће завршавати Рачунарске факултете.“, рекао је Сава Савић.

Савић је истакао и да Министарство трговине, туризма и телекомуникација поред програма дигиталног образовања има и програм развоја дигиталне економије и развоја дигиталне инфраструктуре. „Кроз увођење дигиталних сервиса, који ће бити доступни и привреди и држави подстићи ће се шира примена информационих технологија у свакодневном обављању приватних и пословних обавеза, битно ће се смањити трошкови, а самим тим повећати и продуктивност и повећати приход компанијама. Из тог разлога у ресорном министарству за телекомуникације смо израдили предлог Закона о информационој безбедности који је сада у скупштинској процедури и који додатно треба да уреди ту област и да учини поузданијим све ИКТ системе у РС и самим тим повећа поверење грађана у информационе технлогије и ширу примену, као и да поспеши борбу против високо технолошког криминала, бављење научноистраживачким радом у тој области и већу информисаност свих грађана.“, рекао је Савић.