Хера пројекат: Холограм на Ромулијани

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Лукреција Ђери рекла је у Зајечару да је пројекат „ХЕРА“ од велике важности не само за Тимочки регион већ и за целу Србију и додала да ће наше културно добро, које се налази на листи светске културне баштине, бити препознатљиво на туристичком тржишту и позиционирано заједно са осталим културним добрима у јадранском басену.

Хера пројекат: Холограм на Ромулијани

Она је на завршној конференцији пројекта „ХЕРА“ одржаној у Народном музеју Зајечара казала да би задатак Министарства био да се реконструишу три куле на археолошком локалитету Гамзиград Ромулијана и да се изгради мултимедијални центар који имати информативни и едукативни карактер.

Циљ је био да се на лицу места види како је изгледала Галеријева палата кроз 3Д мултимедијалну пројекцију, рекла је Ђери.
У плану је израда жига ХЕРА, односно бренда који би био препознатљив и који би повезивао све локалитете обухваћене пројектом и тако их као јединствен производ позиционирао на туристичком тржишту, закључила је Лукреција Ђери.

Хера пројекат: Холограм на Ромулијани

Пројектом је предвиђено унапређење укупног туристичког искуства на локалитету Гамзиград Ромулијана, коришћењем најсавременије технологије у интерпретацији културног наслеђа.

Новина је да туристи кроз систем холограмских пројекција, интерактивних панела и компјутерских анимација могу да упознају и доживе римску дворску архитектуру.

Пројект „Управљање одрживим туризмом заснованим на заједничком културном наслеђу региона Јадранског мора“, има укупну вредност од 8,8 милиона евра, а у пројекту сарађује 19 партнера из 8 држава: Италије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије, Албаније и Грчке.