Љајић: Ваучери и после 1. јануара, биће проширена листа корисника

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић отворио је данас реконструисано дечије одмаралиште Голија чију је обнову финансирало министарство.

Обилазећи реновирано дечије одмаралиште Голија на Златибору, Љајић је рекао да је то један од последњих пројеката које је министарство финансирало, а да је међу првима завршен.

„Захваљујући одличној сарадњи објекат је у рекордном року реконструисан и ово је модел сарадње који желимо да имамо. Сарадња општине Чајетина и града Ужица са министарством и руководством одмаралишта Голија је за резултат имао овако брзо завршен и окончан пројекат, тачније прве фазе овог пројекта“, нагласио је министар.

Љајић: Ваучери и после 1.јануара, биће проширена листа корисника

Том приликом министар је најавио да ће подела ваучера за подстицај домаћег туризма бити настављена и после 1. јануара следеће године и да ће бити проширен број оних који имају право на њихово коришћење.

„То се пре свега односи на иностране пензионере, то јест наше грађане који примају иностране пензије, али и на регистрована пољопривредна домаћинства“, прецизирао је он и додао да очекује од 45 до 50 хиљада корисника овогодишњих ваучера.

„С обзиром на то да смо имали више него успешну годину када је реч о коришћењу ваучера, где је за три и по месеца искоришћено 14.000 истих, очекујем да ће овогодишњи план бити остварен“, истакао је Љајић приликом посете реконструисаном дечијем одмаралишту Голија на Златибору.

Он је подсетио да је у новом буџету за ваучере за подстицај домаћег туризма опредељено 230 милиона динара.

Према његовим речима, оно што је од посебног значаја јесте то да ће се следеће године по први пут давати подстицаји за организовани долазак страних туриста.
Он је напоменуо да су тиме први пут усвојени дугогодишњи захтеви домаћих туристичких агенција, као и да се ови подстицаји односе само на домаће туристичке агенције како би се поспешило бављење рецептивним туризмом, односно довођењем страних туриста у Србију.

Министар је додао и да је у буџету за наредну годину обезбеђено 640 милиона динара за различите инфраструктурне пројекте из области туризма.

У 2015. години за ту намену потрошено је 570 милиона динара, рекао је Љајић и позвао све локалне самоуправе и туристичке организације да благовремено припреме пројекте како би на време могло да се почне са радовима.
„Ове године смо десет пута апеловали на локалне самоуправе да нам на време доставе одговарајућу документацију како би се кренуло у реализацију пројеката“, истакао је Љајић приликом посете реконструисаном дечијем одмаралишту Голија на Златибору.

Министар је казао да је Златибор за првих десет месеци био најпосећенија планина у Србији коју је посетило 128. 000 туриста.

„У односу на исти период прошле године имали смо 31 одсто више туриста, а страних 41 одсто, односно Златибор је посетило око 30.000 страних туриста, а очекујемо да тај број буде и већи“, рекао је потпредседник владе.

Према његовим речима, ова година је била више него успешна када је реч о туризму јер смо задржали тренд раста и домаћих и страних туриста.

„Први пут после седам година имамо раст броја домаћих туриста, што све охрабрује и надам се да ће наредна година бити још успешнија него што је била 2015.“, закључио је министар.

Он је подсетио да је на Златибору средствима Министарства туризма инвестирано у градњу авантура парка, односно зиплајна, као и да је у плану довршавање градње затвореног дела базена у оквиру одмаралишта Голија са циљем да се подстакне развој дечијег и омладинског туризма.

„Надам да ће за две године овде бити изграђен још један терен са вештачком травом, како би млађе категорије фудбалера могле да долазе на припреме. Из године у годину употпуњујемо, не само спортски, него и туристички садржај и верујем да ће Златибор оборити ове рекорде по питању туриста, а наредна година у том погледу јесте оптимистичка“, нагласио је он.