Србија и Саудијска Арабија потписале Меморандум о сарадњи у области туризма

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и председник Високог савета за туризам и културну баштину Саудијске Арабије принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд потписали су данас први међудржавни споразум, који се односи на област туризма, а који ће како очекују његови потписници подстаћи бољу политичку и економску сарадњу две земље.

Љајић је, после потписивања Меморандума о сарадњи у области туризма, истакао да је циљ привлачење што више туриста из Саудијске Арабије којима ће бити представљени како туристички потенцијали Србије, тако и могућности за инвестиције.

„Ова посета ће представљати темељ будућих политичких и економских односа наше две земље“, поручио је Љајић.

Како је истакао, интерес Србије је да настави са реформама и да у потпуности заврши процес приватизације, а свуда где постоји могућност, представи потенцијалним инвеститорима прилику за улагање у нашу земљу.

Србија и Саудијска Арабија потписале Меморандум о сарадњи у области туризма

„Не бих волео да буде да је ова посета искључиво намењена да продамо неке бање и хотеле. То је један мали сегмент ове посете. Наш циљ је да привучемо саудијске инвеститоре и што више туриста“, рекао је Љајић.

Он је додао да између две земље тренутно постоји интезивна сарадња и поручио да очекује посету великог пољопривредног холдинга из Саудијске Арабије.

„Потребно је потписати Споразум о економско-техничкој сарадњи и Споразум за подстицај и заштиту инвестиција како бисмо направили оквир за наставак сарадње“, рекао је Љајић.

Према његовим речима, на тржишту Саудијске Арабије Србија ће наступити заједно са Босном и Херцеговином.

„Тиме показујемо жељу за пуном регионалном стабилношћу и сарадњом са државама у суседству, а тиме и повећавамо шансе за долазак више туриста и инвестиција у наредном периоду“, рекао је Љајић.

Принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд изјавио је да је делегација те земље у Србији дочекала напредак и стабилност и најавио нову и интезивнију сарадњу две земље.

„Србију видимо као важног и кључног актера на Балкану и у међународној заједници. Очекујемо да остваримо сарадњу у обостраном интересу. С радошћу ишчекујемо повратну посету српских пословних људи и туриста“, рекао је Ал Сауд.

Он је додао да та држава на односе Саудијске Арабије са Србијом гледа као на односе две равноправне земље и нагласио да је и са премијером Србије Александром Вучићем данас разговарао о даљем јачању политичких и економских односа.

Упитан у које области би Саудијска Арабија могла да улаже у Србију Ал Сауд је одговорио да је Србија почела да организује свој инвестициони портфолио који ће представити иностраним инвеститорима могућности наше земље и додао да је веома оптимистичан на основу онога што је чуо о Србији.

„Саудијски инвеститори су спремни да улажу било где у свету. Немамо ограничења за то и сада је на српској влади да дође у Саудијску Арабију и представи Србију као место где је добра и стабилна клима за инвестирање“, закључио је Ал Сауд.