Србија као партнер на међународном пројекту представљања културног наслеђа региона Јадрана – HERA

Пројекат „ HERA“ прати тенденције на светском и европском туристичком тржишту а према прогнозама Светске туристичке организације (UNWTO) културни туризам је једна од водећих грана туризма до 2020. године, рекла је у Београду самостални саветник у Сектору туризма Данијела Вићентијевић.

Србија као партнер на међународном пројекту представљања културног наслеђа региона Јадрана - HERA

Она је казала, на конференцији „HERA“-Развој културног туризма-прилика за економски и друштвени напредак становника Јадранског басена“, одржаној у Београду, да је министарство трговине, туризам и телекомуникација пратећи тенденције и стратешке документе на светском и европском нивоу препознало значај материјалног и нематеријалног наслеђа. Један од партнера у „HERA“ пројекту из Србије је Музеј у Зајечару који се брине о заштити и управља археолошким налазиштем Гамзиград-Ромулиана (које је 2007. године уписано на Листу светске баштине-УНЕСКО).

Препознавши значај културног наслеђа за развој туризма, Министарство је у периоду од 2007. до 2015. године субвенционираним новчаним средствима финансирало је промотивне активности Туристичке организације Зајечар и Музеја у Зајечару, а које су имале за циљ повећање видљивости археолошког налазишта Гамзиград Ромулиана, навела је Вићентијевић и додала да је укупан износ новчаних средстава намењених промоцији у поменутом периоду износио око 19 милиона динара, док је укупан износ инвестиционих бесповратних средстава у овом периоду износио око 43 милиона динара.

Представник Задарске жупаније и вођа пројекта Ловро Јуришић рекао је да пројекат „HERA“ – Управљање одрживим туризмом заснованим на заједничком културном наслеђу региона Јадранског мора има укупну вредност од 8.842.600 евра и траје 29 месеци, од јесени 2013. до пролећа 2016. године. Он је казао да је финансиран у оквиру Првог позива за пријаву стратешких пројеката у Програму јадранске прекограничне сарадње од 2007. до 2013. и навео да у пројекту сарађује 19 партнера из 8 држава: Италије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије, Албаније и Грчке.

Директор Народног музеја у Зајечару Бора Димитријевић је рекао да је Гамзиград Ромулијану прошле године обишло 4.800 посетилаца из 60 земаља. Он је казао да се нада да ће једног дана цела Царска палата бити представљена холограмском пројекцијом и да ће бити приказана посетиоцима онако како је изгледала 311. године када је изграђена.

Више информација о пројекту на www.heraadriatic.eu