Љајић са Алијевим о унапређењу економских односа Србије и Азербејџана

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас у Бакуу са председником Азербејџана Илхамом Алијевим, са којим је разговарао о унапређењу укупних билатералних односа између Републике Србије и Републике Азербејџан.

Потпредседник Владе Љајић и председник Алијев сагласили су се том приликом да су односи између две државе на нивоу стратешког парнерства, као и да је потребно додатно унапредити сарадњу на привредном плану, како би и она пратила одличне резултате на политичком пољу.

Љајић са Алијевим о унапређењу економских односа Србије и Азербејџана

Први кораци у том правцу могли би бити успостављање авионске линије Београд-Баку, као и наставак визне либерализације, сложили су се Љајић и Алијев, што би значајно допринело успостављању чвршћих и редовнијих контаката међу пословним људима и компанијама Србије и Азербејџана.

Алијев и Љајић су разговарали и о пројектима у областима енергетике, инфраструктуре, пољоприведе и телекомуникација, у којима постоји велики простор за даље унапређење сарадње и нове азербејџанске инвестиције.

Председник Алијев је истакао и да су поједине азербејџанске компаније заинтересоване за приватизацију српских фирми из области прехрамбене индустрије, као и да важни инфраструктурни пројекти у Србији могу бити финансирани из веома повољних кредита Нафтног фонда Азербејџана.

Потпредседник Љајић је током дана, заједно са министром економије и индустрије Азербејџана Шахином Мустафајевим председавао Међувладине комисије за економску сарадњу две земље, а састао се и са премијером Артуром Расизадеом, министром комуникација и високих технологија Алијем Абасовим и министром културе и туризма Абулфазом Гарајевим.