Ускоро Закон о информационој безбедности

Потпредседник Владе и Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће Србија ускоро, по први пут, добити Закон о информационој безбедности којим ће на целовит начин бити уређен правни оквир у тој области.

„До сада је ова област била дефинисана кроз најмање осам различитих законских решења, сада ће то бити целовит правни оквир који Србија добија са Законом о информационој безбедности“, рекао је Љајић на Конференцији о информационој безбедности и великим збиркама података, коју је организовало Министарство трговине, туризма и телекомуникација у сарадњи са америчком амбасадом у Београду, Министарством одбране и Министарством унутрашњих послова Републике Србије.

Тај нацрт закона је, како је рекао, у складу са европском стратегијом о безбедности информационих система.
Законом ће се, како је навео, уредити мере заштите од безбедносних ризика у информационом систему.

Такође ће се, додао је, дефинисати обавезе и одговорности свих правних лица приликом коришћења и управљања информационим системима, али и дефинисати надлежности свих органа у спровођењу овог закона.

Љајић је истакао да ће по први пут бити формирано и тело за координацију послова информационе безбедности, али и да се први пут установљава и национални центар за превенцију безбедносних ризика у информационо комуникационим системима.

„Не ради се о успостављању новим институцијама, већ о бољој организацији различитих система унутар државне управе који би требало да координирају на пословима у области информацине безбедности“, рекао је министар.

Он је истакао да је уважен читав низ примедби на овај нацрт закона, добијених кроз јавну расправу.
Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби изјавио је да Србија може да очекује помоћ америчких компанија у сузбијању високотехнолошког криминала, али и додао да у МУП-у раде људи који су веома стручни за ову област.

Он је рекао да је у сузбијању високотехнолошког криминала потребна помоћ владе јер без тога, како је додао, нема успеха на овом пољу.