Љајић: Загреб блокадом пустио духа из боце

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је Хрватска блокадом граничних прелаза „пустила духа из боце“ од које ће сви имати економску штету.

„Они су практично увели санкције нашој држави и тај потез не може да се логички доведе у везу са мигрантском кризом“, рекао је Љајић у интервјуу за „Новости“, поручујући да је Србија због тога приморана на контрамере према Загребу.

• Какву штету наша држава трпи јер камиони данима стоје на граници са Хрватском?
– Дневни промет робе на граничним прелазима према Хрватској и Мађарској је око 21 милион евра. Директна штета је огромна. У камионима је и много кварљиве робе која ће бити неупотребљива, многе фирме ће морати да плаћају пенале јер пробијају рокове и не могу да доставе робу, а питање је и каква ће бити судбина уговора које су закључили…

• Зашто су Хрвати „ударили“ овако ниско?
– Њихов потез је преседан. Увели су економске санкције јер избеглице иду преко
Србије кроз њихову државу до западних земаља. Србија је стотину пута могла, због појединих политичких несугласица да примени неке економске мере према суседима, али то никада нисмо чинили.

• Загреб нас оптужује да преусмеравамо мигранте у њихову земљу…
– Мигранти сами бирају трасу, као и земљу дестинације. Они не желе да се задржавају ни у Србији ни у Хрватској. Наша земља се понашала најконструктивније у региону и наше кривице апсолутно нема.

• Колико је политичка кампања у Хрватској допринела заоштравањуодноса?
– Нема другог објашњења него да иза свега стоји предизборна кампања. Али, штета коју ћемо трпети много је већа од гласова које ће неко да добије због антисрпских потеза. Они имају око 200 компанија у Србији, а наше се тамо могу набројати на прсте.