Припреме за Преговарачко поглавље 3

Делегација Републике Србије коју је предводила државни секретар Татјана Матић састала се 16. септембра у Бриселу са представницима Европске комисије у циљу представљања мерила за отварање Преговарачког поглавља 3 „Пословно настањивање и слобода пружања услуга“.

На састанку су представници Европске комисије дали смернице и упутства за израду потребне стратегије, како би се испунило утврђено мерило. Поред тога, представљени су и наредни кораци преговарачког процеса.

Припреме за Преговарачко поглавље 3

Државни секретар Татјана Матић је информисала представнике Европске комисије о напретку у преговарачком поглављу 3, оствареном након састанка билатералног скрининга и Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију.

Она је истакла да је до краја године планирано усвајање Закона о услугама и Закона о признавању професионалних квалификација. У припреми је формирање јединствене контактне тачке за услуге, као и израда Стратегије услуга. У току је и израда стратегије за усклађивање законодавства у области професионалних квалификација са европским правним тековинама у циљу испуњавања мерила за отварање Преговарачког поглавља 3 и акционог плана.