Ускоро ирански привредни центар у Београду

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министар привреде Жељко Сертић, састали су се данас са политичко – привредном делегацијом Ирана, коју је предводио заменик министра за индустрију, трговину и рударство и председник иранске Организације за промоцију трговине Валиолах Афхами.

На састанку са иранском делегацијом, која су чинили представници више државних институција, као и привредници из области трговине и прехрамбене, текстилне и петрохемијске индустрије, Љајић и Сертић су разговарали о унапређењу укупне економске сарадње и начинима за повећање обима робне размене две земље.

Током поменутог сусрета договорено је да ускоро у Београду буде отворен привредно – трговински центар Ирана, који ће бити седиште иранске привреде за цео Балкан, узимајући у обзир чињеницу да је Србија у економском смислу најзначанија држава у региону.

Министри Љајић и Сертић и председник Организације за промоцију трговине Ирана Афхами, такође су се сагласили да током одржавања Мешовитог комитета за економску сарадњу две земље крајем ове године у Техерану, буде организован дан српске привреде, где ће пословни људи из Србије имати прилику да се представе иранској јавности и са тамошњим привредницима уговоре конкретне облике сарадње.

Такође је договорено да током одржавања седнице Мешовитог комитета за економску сарадњу две земље у Техерану буде потписан и споразум о заједничком наступу на трећим тржиштима.