Циско преноси ИТ знања и искуства Србији

Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије и Циско, једна од највећих светских компанија у области производње опреме за интернет, потписали су данас Меморандум о разумевању који ће омогућити интезивирање постојеће сарадње.

Документ предвиђа сарадњу у модернизацији технолошке мреже, развоју е-бизниса, информационе безбедности и развоју академске мреже, рекао је министар Расим Љајић, након потписивања меморандума са генералним директором Циско за југоисточну Европу Питером Хајдуом.

Љајић је подсетио да је готово 70 одсто опреме која се користи у интернет саобраћају управо производ те компаније.

Циско преноси ИТ знања и искуства Србији

„Сама чињеница да Циско годишње уложи више од 5,5, милијарди долара у иновације говори о величини и значају те компаније“, истакао је Љајић.

Он је, као пример, навео да Србија годишње уложи свега 100 милиона евра у иновације, науку и технологију.

Љајић је подсетио да је Србија једна од ретких земаља југоисточне Европе која је 2012. године потписала споразум о сарадњи у области ИТ технологија са САД, што значи да је ово други корак ка даљем продубљивању сарадње.

„Овај меморандум са компанијом као што је Циско, омогућиће да специјализовани инвестициони фондови који кредитирају компаније које улажу у иновације, слободно дођу на тржиште Србије“, истакао је Љајић.

Он је рекао да је ово добар сигнал и за друге америчке компаније у области ИТ да инвестирају и улажу у српску привреду.

Љајић је напоменуо да је прошла година била рекордна за извоз софтвера из Србије и да је вредност тог извоза била 324 милиона евра, што је за 40 одсто више него у 2013.

„Број запослених је у овој области, са 16.000 на 19.000, углавном се ради о младим, образованим и стручним кадровима, а повећан је и број компанија у области ИТ индустрије за нових 100“, додао је Љајић.

Он је напоменуо да ИТ индустрија, иначе, учествује у бруто-домаћем производу (БДП) Србије са 4,5 одсто и доноси око 1,5 милијарду евра прихода држави.

„Све то говори о потенцијалу који овај сектор има, надам се да ће тај потенцијал бити боље искоришћен након потписивања овог споразума и сарадње са Циском у наредном периоду“, закључио је Љајић.

Хајду је рекао да је ово изузетан дан и за Циско и да је на овај начин само формализовано стратешко партнерство које већ постоји са Владом Србије.

Он је истакао да ће Циско и својим осталим партнерима у свету врло радо пренети поруку о овоме како би их обавестили какав је напредак у области ИТ остварен у Србији.

„С друге стране, Циско ће такође настојати да пружи своја најбоља знања и способности свим компанијама у Србији“, рекао је Хајду.

Хајду је такође најавио да ће та компанија у сарадњи са техничким факултетима у Србији организовати обуку за још 100 нових инструктора из те области, који ће помоћи да се организује рад 50 нових академија у најбољој традицији Циска.