Велико интересовање за Србију у Милану

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је Србија на Светској изложби EXPO 2015. у Милану са 120.000 посетилаца у првих 70 дана једна од најпосећених земаља.

На светској изложби у Милану постоји велико интересовање за оно што Србија презентује, рекао је Љајић приликом обиласка нашег изложбеног простора, истичући да је до сада одржано 55 различитих догађаја и манифестација које су биле главне атракције за највећи број посетилаца.

„Очекујемо да и у наредном периоду представимо све најбоље што Србија има, не само у области туризума већ уопште свих привредних и екомомских потенцијала, јер циљ ове изложбе није само да привучемо већи број туриста, већ да привучемо, уколико је то могуће, што већи број инвеститора“, рекао је министар.

Подсетивши да у Србији послује око 600 италијанских компанија, Љајић је истакао да је ово најбоља прилика да током трајања EXPO 2015. и на манифестацијама изван ове светске изложбе учинимо све да преставимо оно најбоље што Србија нуди у смислу привлачења страних инвеститора и улагача, јер ће павиљоне и изложбени простор током трајања изложбе обићи око 20 милиона људи.

EXPO 2015. у Милану пружио је прилику Туристичкој организацији Србије (ТОС) да се представи кроз гастрономске производе, вина и музику коју су изводили како Италијани, тако и наши људи који живе у Италији, рекла је директорка ТОС-а Гордана Пламенац.

Она је нагласила да је кампања “Моја Србија“ окренута не само људима у нашој земљи већ и Србима који живе у свету и који треба да буду промотери и амбасадори Србије, који су значајни стручњани, уметници и који могу да као амбасадори буду ти који ће инспирисати своје пријатеље да дођу у Србију.

Према речима генералног комесара Србије за EXPO 2015. Жарка Малиновића, Србија, као једна од земаља са најмањим буџетом на овогодишњој светској изложби, мањак простора надокнађује великим бројем догађаја.

„Србија је првих 70 дана светске изложбе организовала догађаје на којима смо представили нашу културу и традицију, нематеријално наслеђе које је под заштитом UNESKO и привредне потенцијале, као и различите делове земље“, рекао је он, додајући да је до сада представљена Војводина, град Београд, а да се сада промовише централна Србија.

Светска изложба „EXPO 2015“ у Милану отворена је првог маја и трајаће до краја октобра, а на изложби своје павиљоне има 144 државе.