Обележен Међународни дан Дунава

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да се до данас за програм који омогућава да домаћи туристи уз ваучере од 5.000 динара остваре попуст при летовању, пријавило више од 90 хотела и других угоститељских објеката и додао да очекује да их се до сутра пријави укупно 120.

Он је рекао новинарима током крстарења Ђердапском клисуром, поводом Међународног дана Дунава, да се највише пријавило угоститеља из централе Србије, а најмање из Војводине, и подсетио да је држава обезбедила новац за субвенционисано летовање уз ваучере од по 5.000 динара за 100.000 грађана.

Потпредседник није могао да процени да ли ће бити искоришћено свих 500 милиона динара, односно колико ће бити интересовање грађана.

Говорећи о развоју туризма Љајић је рекао да је најнеопходније довршити започету, односно урадити нову инфраструктуру, путну и сву осталу.

Само у доњем делу Дунава, рекао је он, потребно је изградити шест до седам пристаништа и пумпе како би се бродови снабдевали горивом.

Љајић је истакао да је држава спремна да издвоји значајна средства за изградњу пристана који би могли да почну да се граде већ у току ове године.

Он је рекао да је за изградњу једног пристаништа за велике бродове потребно милион евра, али да би за пет пута мање новца могла да се изграде пристаништа која би испуњавала све основне функције.

Љајић је рекао да би требало да се реконструишу или доврше пристаништа у Смедереву, Голупцу, Великом Градишту, Костолцу, Виминацијуму и Кладову.

Говорећи о кампањи „Моја Србија“ – да грађани део одмора проведу у земљи, Љајић је рекао да ће бити настављена и да ће се за 10 дана сплаварити на реци Увац.

Он је рекао да циљ кампање није да неком забрани да летује у иностранству, односно да неког одврати од летовања на мору, него да представи могућности летовања у Србија и да олакша онима који имају мало новца да летују у Србији.

„Као министар туризма било би непримерено да летујем ван земље, тако да ћу остати у Србији, нећу ићи на одмор“, рекао је Љајић и додао да му је одмор то што обилази Србију у промотивној кампањи.

Директорка Туристичке организације Србије Гордана Пламенац рекла је да је Дунавом у Србији прошле године крстарило 60.000 туриста, али да су потенцијали много већи, за шта је потребно унапредити инфраструктуру.

Пламенац рекла и да ће током промоције летовања у Србији туристички караван проћи кроз десет градова.

Дунав дуж тока од 2.888 километара повезује десет европских земаља са 80 милиона људи, а Дан Дунава је широм Европе први пут обележен 29. јуна 2004. године.