Раст броја домаћих туриста први пут од 2010. године

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је у прва четири месеца ове године осим раста броја страних туриста који су посетили Србију, забележен и пораст броја домаћих туриста и то први пут после 2010. године.

„Домаћих туриста је било 361 хиљада што је за 8,6 одсто више него у истом периоду прошле године, док је страних било 10,3 одсто више, укупно 266 хиљада“, рекао је Љајић на конференцији за штампу организованој поводом најаве почетка летње кампање „Моја Србија“ коју спроводи Туристичка организација Србије.

Циљ кампање која траје од 3. јуна до краја августа јесте да наведе домаће туристе да бар део годишњег одмора проведу у Србији.

Министар Љајић је рекао да су наши туристи прошле године у иностранству потрошили 889 милиона евра, док је домаћи девизни прилив од туризма износио 843 милиона евра.

„То је још увек дефицит. Наш план је да ове године будемо бар у благом суфициту и да промовишемо домаћи туризам, да представимо потенцијале која ова земља има, у намери да део туриста цео одмор, или део одмора проведу у нашој земли“, рекао је потпредседник Владе додајући да ова кампања симболизује јединство приватног, државног и цивилног сектора у циљу промовисања потенцијала које Србија има.

Министар је подсетио да је у прва четири месеца ове године порастао број туриста из земаља које раније нису биле у првих пет, па је тако на прво место избила Бугарска, на другом је БиХ, трећа је Хрватска, четврта Словенија и пета Црна Гора.

Такође, забележен је значајан раст страних туриста из још неколико земаља, пре свега из Грчке за 15 одсто и Турске за 40 процената.

„Визна либерализација коју смо почели да спроводимо прошле године дала је резултате, а сада се наставља тиме што ће на следећој седници Влади бити предложено да укине визе за 10 земаља. Визе ће бити укинуте за Катар, Кувајт, Оман, Венецуелу, Панаму, Јамајку, Парагвај, Колумбију, Гватемалу“, рекао је Љајић.

Љајић је на конференцији изјавио и да средства која су намењена за развој инфраструктуре нису потрошена, јер локалне самоуправе шаљу лоше пројекте, а држава нема намеру да новац троши улудо.