Матић: Држава обезбедила грађанима бесплатни дигитални ТВ сигнал

Државна секретарка Татјана Матић гостујући у емисији „Око“ на РТС-у је истакла да је бесплатни дигитални ТВ сигнал држава била у обавези да обезбеди својим грађанима, као што је некада давно била у обавези да омогући увођење телевизије као једног новог револуционарног медија. Она је додала и да је увођење дигиталне телевизије једнако револуционарна нова платформа и да ни на који начин не може бити наплаћивана.

Татјана Матић је казала и да су се сваког дана, посебно након Авале, која је дигитализовала практично преко 2, 5 милиона становника, усијали телефони у кол центру. Она је нагласила да су најчешћа питања која постављају грађани: да ли је телевизору који они имају потребан СТБ уређај или није, на који начин да повежу СТБ уређај, ако су се повезали, питају колико дуго ће бити бесплатно, јер по речима државне секретарке, грађани живе у уверењу да ће се након пар месеци ипак рећи да се плаћа нека накнада.

Говорећи о сет топ боксевима, Матић је рекла да сваки сет топ бокс, који има напредније карактеристике кошта више. Најеелементарнији СТБ уређаји који се прикључују на старе телевизоре били су у обавези да испуњавају одређене техничке карактеристике, сваки други технички додатак кошта више и повећава цену.

„Ми смо одабрали да у складу са буџетом који смо имали тај ваучер од три хиљаде динара може да покрије те елементарне, наједноставније моделе. Желели смо и да и ти сет топ боксови који ће наши наугроженији грађани добити имају напредније опције имајући у виду да ће можда једног дана држава имати и трећи мултиплекс где ће такође бити неки PayTV канали и да на тај начин омогућимо грађанима да у некој будућности могу да прате и те врсте канала, али имајући у виду нашу економску ситуацију то заиста није било могуће, морали смо се определити за наједноставнију и најефтинију варијанту.“, нагласила је државна секретарка.

„Влада РС је упркос тешкој економској ситуацији у којој се налазимо схватила које су предности процеса дигитализације и значај завршетка овог процеса и одвојили су средства из буџета. Влада је донела Уредбу којом је дефинисано да ће најугроженије категорије становништва остварити право на бесплатан сет топ бокс, то су пре свега били корисници права на новчано социјалну помоћ, корисници права на туђу негу и помоћ и пензионери са минималним пензијама који живе сами. Укупно је 160 000 тих људи, они су још пре месец и по дана добили ваучере и могу да кажем да је у овом тренутку чак 91% ваучера широм Србије искоришћено и то је за нас јако добар податак и важан.“, рекла је Татјана Матић.

Матићева је додала и да је кампања са РТС-ом била јако успешна, и додала да су поруке људима слате врло јасно и да није било забуне, људима је било јасно да морају да имају антене.

„Неки наши суседи су имали капање које су људе доводили у заблуду. Ми смо имали, на крају крајева и прилику да се учимо на туђим грешкама.“, рекла је Матић.

„Нама је као ресорном министарству и сигурно и Влади РС задовољство да видимо да тржиште живи, да се на тржишту појављује конкуренција и да постоји једна озбиљна тржишна борба за кориснике. У том смислу, сигурно да је дигитализација коју је држава спровела допринела већој борби за кориснике, односно за купце на тржишту кабловских оператора, мислим да би то требало да иде само у корист наших грађана. Јасно је било и на основу кампање коју су кабловски оператори водили да су схватили да ће држава окончати успешно овај пројекат и да у том смислу они морају мало више да се потруде око својих корисника и пакета који им се нуде.“, нагласила је државна секретарка.

„Није препоручљиво да сет топ бокс донесе рођак из иностранства, боље би било да рођак купи у нашим продавницама СТБ и да на тај начин помогне својој родбини, пријатељима и коме год жели. То је много сигурније, јер СТБ који се налазе на нашем тржишту носе ознаку „Дигитал ТВ“, имају жиг гаранције, значи да ти СТБ уређаји сигурно задовољавају наше техничке карактеристике. Уколико донесете СТБ из неке друге земље, они су имали потпуно другачију техничку спецификацију и тај уређај може овде имати озбиљне проблеме приликом пријема, тако да нема потребе да се људи троше узалудно два пута, боље да дођу и да са рођаком, пријатељем или сами оду овде у продавницу и на лицу места узму СТБ уређај са ознаком „Дигитал ТВ“.“, рекла је Татјана Матић.

„Потпредседник Љајић је јуче на састанку имао прилику да чује од немачког министра привреде да је Србија у неким сегментима, као што је дигитализација, чак и превазишла Немачку.“, нагласила је државна секретарка.

Татјана Матић је истакла и да скраћење рока неће донети никакве проблеме, напротив, како је рекла, то ће чак допринети уколико има неких сметњи да се до крајњег рока оне отклоне.