Наша делегација на Извршном савету Светске туристичке организације у Ровињу

Државни секретар и помоћник министра за туризам Лукреција Ђери и Рената Пинџо учествовале су у раду 100. седнице Извршног савета Светске туристичке организације Уједињених нација (UNWTO) у Ровињу.

Државни секретар Лукреција Ђери изјавила је на тематској дискусији под називом „Иновације у туризму: изналажење нових начина за превазилажење сезоналностиˮ да Србија није земља изразите сезоналности у туризму попут медитеранских земаља али да је то један од кључних проблема и изазова са којима се туризам сусреће.

Наша делегација на Извршном савету Светске туристичке организације у Ровињу

Помоћник министра за туризам Рената Пинџо рекла је да се статистика у Србији, када је реч о домаћим туристима, поправила, и да је у прва три месеца 2015. године забележен раст од 9% у односу на исти период 2014. године.

Она је додала да је туризам у Србији коначно препознат као развојна шанса и да је један од приоритетних ресора у наредном периоду.

Пинџо је истакла да је Београд још једном потврдио заслужени епитет европске метрополе захваљујући рекордној посећености и успешној организацији 37. београдског Сајма туризма као и Самита Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе.

Он је истакла напоре Србије за спровођење визне либерализације ка новим тржиштима као и велики допринос авио компаније „Air Serbia“ која је земљу повезала са бројним дестинацијама.

Јубиларну седницу која је означила почетак тродневног рада највиших туристичких представника отворио је Генерални секретар Светске туристичке организације Талеб Рифаи.

Он је истакао значајан допринос туризма, као кључног покретача економског раста и просперитета у свету и известио присутне о смерницама будућег развоја на глобалном нивоу.

Посебна пажња посвећена је припремама за 21. заседање Генералне скупштине и организацији 101. и 102. седнице Извршног савета.

Београд је 2013. године био успешан домаћин 95. седнице Извршног савета Светске туристичке организације на којој је присуствовало је 29 делегација и 146 учесника. Србија је члан Извршног савета (UNWTO) од октобра 2009. године и то је њена највиша функција у систему Уједињених нација.

Посету Ровињу, представнице Србије су искористиле да упуте позив за Генералну скупштину европске туристичке комисије која ће се у октобру одржати у Београду.