Удружене Србија и Црна Гора за више туриста и бољу понуду

Удруженим радом Србија и Црна Гора могу значајно да повећају број туриста у обе земље, да омогуће бољу туристичку понуду и нови квалитет, као и да допринесу стабилности у региону, поручили су данас министри трговине и туризма две земље, Расим Љајић и Бранимир Гвозденовић.

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић је, на представљању туристичке понуде Црне Горе на фестивалу „Београдски манифест“ на Калемегдану, рекао да ресорна министарства две земље имају редовне консултације како би повећале међусобну робну размену у туристичком промету.

Први квартал ове године за нас је и више него позитиван, осим што имамо раст броја страних туриста за десет одсто, међу којима је раст туриста из Црне Горе 14 одсто у првом кварталу, очекујемо да се тај тренд настави“, рекао је Љајић.

Како је додао, Србија има интерес да што више наших туриста летује на црногорском приморју, јер ће то повећати извоз у ту земљу, с обзиром на то да остварујемо значајан суфицит у робној размени са Црном Гором.

Удружени можемо да значајно повећамо број туриста у обе земље и да регионалним приступом укупно допринесемо стабилности у региону. После мора лоших вести које стижу са Балкана, сарадња Србије и Црне Горе може да служи као пример, посебно када је реч о сарадњи наша два министарства, поручио је Љајић.

С њим се сагласио Гвозденовић, који је истакао да заједничким активностима грађанима две државе може да се обезбеди боља понуду и нови квалитет.

Гвозденовић је објаснио да Црна Гора, за коју је рекао да спада у једну од најбрже растућих туристичких дестинација, такав успех дугује великом броју гостију из Србије.

Он је додао да то користи и нашој земљи јер Србија, као најзначајнији спољнотрговински партнер Црне Горе, може на том тржишту да пласира своје производе.

Гвозденовић је позвао туристе из Србије да и ове године посете Црну Гору како би уживали у свему што је та држава припремила за предстојећу сезону.

Људи са ових простора долазили су у Црну Гору као код пријатеља. Трудили смо се да то пријатељство на прави начин сагледамо и вратимо на исти начин, рекао је Гвозденовић.

Према његовим речима, туристичка понуда Црне Горе више не може да се заснива само на природним лепотама планина и мора, већ је потребно да се гостима пруже и нови смештајни капацитети, нови ресторани и услуге.

Захвалио бих грађанима Србије што су увек били традиционално квалитетни гости, што су и неке пропусте на прави начин сагледавали и указивали како да остваримо прогрес, али и посебно што чујем да у последње време људи из Србије промовишу Црну Гору као једну од најзанимливих дестинација где да се проведе одмор, истакао је Гвозденовић.