Потписан Протокол о допуни Споразума о слободној трговини између Србије и ЕФТА

Други састанак Мешовитог комитета између Србије и ЕФТА држава Швајцарске, Норвешке, Исланда и Лихтенштајна је одржан 19. и 20. маја 2015. године у Београду.

Током заседања Мешовитог комитета Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација је, у име Владе Републике Србије, потписао Протокол о изменама и допунама Споразума о слободној трговини између Србије и држава ЕФТА. Протоколом се продубљује сарадња између партнера усвајањем новог поглавља у Споразуму, којим ће се регулисати трговина и одрживи развој.

Мешовитим комитететом је председавала Бојана Тодоровић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација, а састанку су присуствовали и представници Министарства финансија, Управе царина, Министарства привреде, Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Завода за интелектуалну својину.

Током заседања размењене су информације о досадашњој примени Споразума о слободној трговини између ЕФТА чланица и Србије, који је на снази од 2011 године. Стране су се међусобно известиле о тренутној економској ситуцији у свакој од земаља појединачно, затим су размењени подаци о робној размени, царинској сардањи, о примени ПЕМ Конвенције, олакшању трговине, јавним набавкама и заштити интелектуалне свијине. Закључено је да се Споразум спроводи изузетно успешно и да ће додатни Протокол, као и увођење ПЕМ правила о пореклу робе допринети даљем јачању међусобне треговине и економске сарадње.