Сомбор, Суботица и Кикинда дигитализовани

У регионима Сомборa, Суботицe и Кикиндe данас су искључени аналогни предајници чиме је настављен процес преласка са аналогног на дигитално емитовање ТВ програма у Републици Србији, који спроводи Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Од данас је искључиво дигиталним ТВ сигналом заједно са регионом Вршца покривено око 300.000 становника.

Државна секретарка Татјана Матић званично је пустила у рад мрежу за дигитално емитовање у Суботици и том приликом апеловала на грађане Војводине који примају сигнал путем собне или кровне антене да што пре набаве СТБ уређаје, како би без сметње могли да прате телевизијски програм, подсећајући да ће до 18. маја у скоро целој Војводини бити извршен потпуни прелазак на дигитално емитовање телевизијског сигнала.

Сомбор, Суботица и Кикинда дигитализовани

„Након региона Вршца у коме је већ реализован прелазак, аналогни сигнал данас је угашен и са предајника који покрива регионе Суботице, Сомбора и Кикинде, којим је како је планирано настављен фазни прелазак са аналогног на дигитално емитовање ТВ сигнала у Србији.“, рекла је Татјана Матић.

Емисиона станица која се налази у Црвеном Селу недалеко од Суботице једна је од најкомплекснијих емисионих станица у мрежи ЈП Емисионе техника и везе. На око 2 хектара земљишта уздиже се највиши антенски стуб висине 220 метара, виши и од Авалског торња, са 4 дигитална предајника, који покривају северну Бачку и северни Банат.

„Емисиона станица у Суботици порушена је током бомбардовања Србије, али је сада обновљена захваљујући напорима Министарства трговине, туризма и телекомуникација.“, рекла је државна секретарка.

Татјана Матић је истакла да у овом тренутку Србија нема у технолошком смислу ни један модернији пројекат од дигитализације и додала да свега 6 држава у Европи тренутно користи овако савремену технологију за емитовање дигиталног сигнала која омогућава да се кроз један фреквенцијски канал емитује и до 14 програма.

На почетку емитовања дигиталног сигнала на овом подручју, како је навела државна секретарка грађани ће имати прилику да гледају 11 ТВ програма који имају знатно бољи квалитет звука и слике, већи избор садржаја и друге погодности.

Државна секретарка је поручила грађанима да им је за сва питања везана за бесплатну дигиталну телевизију и друга питања у вези са преласком на дигитално емитовање и даље на располагању позивни центар који могу добити позивом на број 18911.