Тржишни инспектори показали грађанима штетност фалсификата

Помоћник министра за заштиту потрошача Весна Новаковић изјавила је данас да потрошачи треба да знају да куповином фалсификованих играчака угрожавају живот своје деце и додала да куповином кривотворених аутомобилских делова, као што су на пример кочнице, угрожавају и свој живот и животе других учесника у саобраћају.

Она је у сусрету са потрошачима у тржном центру „Delta city“ у оквиру кампање „Фалсификати коштају више, купујем оригинале!“ рекла да је једно од основних права потрошача право на безбедност односно заштиту од роба и услуга које су опасне по живот и здравље.

Новаковић је казала да је уобичајена појава инсталирање пиратских софтвера који изазивају кварове на рачунарима што за последицу има незадовољне потрошаче који остају незаштићени.

Када се на све наведено додају и негативни ефекти на националну економију, јасно је да се против ових појава мора континуирано борити, у циљу њиховог отклањања са тржишта како би се створио повољан привредни амбијент у коме потрошач заузима положај који му припада, закључила је помоћник министра за заштиту потрошача.

Тржишни инспектори су потрошачима показивали разлику између фалсификованих и оригиналних производа, објаснили им које су опасности од коришћења фалсификоване робе по здравље и безбедност и едуковали их о повезаности фаслификовања са организованим криминалом као и о негативном утицају на националну економију.

Кампања је део пројекта „Спровођење права интелектуалне својине“ који финансира Европска унија са 2,8 милиона евра из претприступних фондова, а спроводе је Сектор тржишне инспекције Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Expertise France – француска међународна техничка стручна агенција и Делегација Европске уније у Србији.

Поред тржишних инспектора и других представника Министарства трговине, туризма и телекомуникација, за разговор са грађанима били су доступни и представници Управе царина.

Присутним грађанима подељене су информативне брошуре, а такође су имали прилику да попуне анонимне анкете и тиме слободно искажу своје ставове и мишљења о овој теми. Резултати анкете биће објављени по завршетку кампање.

Овај догађај само је један од низа активности које ће бити одржане у оквиру кампање „Фалсификати коштају више, купујем оригинале!“. Циљ ових активности јесте да представници државних институција Србије информишу грађане о користима заштите права интелектуалне својине и укажу на штетне последице изазване куповином и коришћењем кривотворених производа.

Следећи догађај биће организован у четвртак, 9. априла, у тржном центру Меркатор.