Одржана друга седница Националног савета за развој туризма Србије

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић председавао је данас, у Палати Србија, другом седницом Националног савета за развој туризма Републике Србије.

Данас смо означили крај формалне јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама закона о туризму, а следећу седницу Савета посветићемо само тој теми како би смо расправили сваку тачку нацрта закона пре него што оде у владину и скупштинску процедуру, рекао је Љајић.

Он је казао да ће тај законски акт бити усклађен са Стратегијом развоја туризма Републике Србије за период од 2016. до 2025. чија је израда у току.

Љајић одржао другу седницу Националног савета за развој туризма Србије

Државни секретар у министарству трговине, туризма и телекомуникација Лукреција Ђери рекла је да је Радној групи за измене и допуне Закона о туризму, којом је председавала, стигло више од 40 предлога, али да велики број њих не може да се усагласи са Законом о буџету и Законом о финансирању локалних самоуправа те не може бити унет у измене.

Заменик председника савета, емеритус и директор Департмана за последипломске студије и међународну сарадњу Универзитета Сингидунум проф. др Слободан Унковић рекао је да је важно да се у оба документа значај туризма посматра у корелацији са саобраћајном инфраструктуром, кроз пласман пољопривредних производа, као и у вези са индустријском производњом, трговином, телекомуникацијама, екологијом, спортом и културом.

На седници су именовани чланови четири стручне радне групе, а то су: Унапређење инвестиционе климе, положаја и конкретности туризма Републике Србије којом координира проф. др Слободан Унковић, Унапређење менаџмента, развој туристичких производа, промоција и маркетинг којом координира директор Туристичке организације Србије Гордана Пламенац, Статистика и анализа и истраживање тржишта којом координира ванредни професор Економског факултета з Београду др Емилија Манић и Повезивање потреба тржишта рада и образовања чији је координатор директор ХОРЕС Георги Генов.