Љајић: Чуваћемо имовину на Косову

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да Србија има највећи интерес да питање заштите своје имовине на Косову и Метохији наметне на дневни ред предстојећих преговора са Приштином у Бриселу.

„Приштина ће покушати на све начине да ту тему избегне, а то ће чинити и део међународне заједнице. Али, Београд је уложио огромна средства у изградњу инфраструктуре и привредних субјеката на Косову. Немамо право да од тога дижемо руке“, казао је потпредседник Љајић за Новости.

На питање како да Србија заштити имовину имајући у виду и Трепчу, он је рекао да „ако смо спремни да решавамо бројна питања у којима углавном ми чинимо уступке, то нам даје за право да ставимо и ову важну тему на бриселски сто. Нећемо одустати од тог захтева“.

Одговарајући на питање зашто ЕУ померањем датума за отварање поглавља, само кажњава Србију због споре примене Бриселског споразума, Љајић каже да се каснило у примени споразума, јер је Приштина организовала изборе.

„Србија за то није крива. Погрешно је да се притисак врши само на Београд. Треба рећи да Приштина опструира формирање Заједнице српских општина“, рекао је он.

Коментаришући да питање позивног броја за Косово још није решено, Расим Љајић каже да су се обе преговарачке стране обавезале да ће поштовати принципе и стандарде Међународне уније за телекомуникације.

„Али, Приштина би хтела да се позивни број додели њима, тако што ће Србија бити потпуно искључена из процеса. То је противно правилима Међународне уније“, навео је потпредседник Владе Републике Србије Расим Љајић.