Вршац спреман за пријем дигиталног сигнала

Прву половину 2015. године у Србији ће обележити прелазак са аналогног на дигитално емитовање телевизијског сигнала. Ова замена подразумева новину за оне грађане који ТВ програм сада гледају преко кућних антена.

Искључивање аналогног сигнала и потпуни прелазак на дигитални прво ће почети у Војводини да би 17. јуна аналогни формат у Србији био потпуно угашен.

Вршац је први град у Србији који ће у потпуности прећи на пријем телевизијског програма преко дигиталног сигнала. Почетком марта на подручју те општине биће угашен аналогни сигнал.

Ко нема сателитску или кабловску већ сигнал прима преко обичне антене мораће да набави сет-топ бокс, малу кутију која мења слику. Локални продавци у Вршцу су спремни.

Наједноставнији сет-топ боксови коштају између 2.500 и 3.000 динара, а држава ће обезбедити бесплатне уређаје за најугроженије категорије становништва. Заинтересовани могу да се пријављују до 30. јануара, а планирано је да бесплатну опрему добије око 200.000 корисника.

„Сви наши грађани који су корисници новчано социјалне помоћи, који имају право на туђу негу и помоћ, пензионери који имају најнижу пензију, а носиоци су домаћинства, испуњавају основне критеријуме и могу поднети захтев за бесплатан сет-топ бокс“, каже Татјана Матић, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

У ЈП „Емисиона техника и везе“ објашњавају да су за успех дигитализације потребне мрежа која обезбеђује покривеност земље и адекватна опрема за пријем.

„Ми мрежу имамо, имамо тренутно преко 93% домаћинстава у Србији, која ако имају одговарајућу опрему могу да приме дигитални сигнал . Дакле, остало је само да се набави пријемна опрема и ситуација изгледа све боље и боље и ја искрено верујем да ће до рокова који су одређени за гашење аналогних предајника у појединим зонама то све лепо, успешно да се заврши“, рекао је Радиша Петровић из ЈП „Емисиона техника и везе“.

После Вршца средином марта биће угашен аналогни сигнал са предајника на Фрушкој гори, чиме ће скоро цела Војводина прећи на дигитални пријем . Почетком априла на дигитални сигнал прелазе шира подручја Београда и велики део Шумадије и тако даље према југу, да би закључно са средином јуна дигитализација заживела у целој Србији.