Ниже цене роминга у региону од 30. јуна

Прво снижавање цена роминга у региону биће 30. јуна ове године, да би у наредне три године дошло до уједначавања цена те услуге са ценама у ЕУ, најавио је потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Ово снижавање се односи на четири земље потписнице споразума – Босну и Херцеговину, Црну Гору, Србију и Македонију, казао је Љајић у изјави за Тањуг.

Сада имамо ситуацију да је пренос података када сте у ромингу 33 пута скупљи у односу на земље ЕУ, импулси су скупљи више од три пута, поруке више од два пута, навео је Љајић.

„Верујем да постоји потпуна сагласност у све четири земље да идемо са снижавањем утврђеном динамиком… још увек водимо разговоре са појединачним земљама око усаглашавања висине снижавања у ове три године“, истакао је Љајић.

Он је приметио да оператери нису одушевљени овом одлуком, али и додао да сматра да ће снижавање цена моћи да се надомести у њиховом пословању кроз повећан саобраћај, јер људи сада минимално користе телефоне у ромингу због високих цена.

Говорећи о продаји Телекома, Љајић је рекао да је ситуација на тржишту телекомуникација сада боља, а интерес потенцијалних купаца већи, па верује да ће процес овог пута бити успешно окончан.

„Имамо заинтересованих не само телекомуникационих компанија, већ и инвестиционих фондова из различитих земаља света… а прошли пут је само аустријски Телеком на крају показао интерес за приватизацију“, истакао је Љајић, додајући да свакодневно долазе компаније тражећи информације.

Љајић је напоменуо да ће тендер за приватизационог саветника бити расписан до краја овог месеца, и да он треба да предложи моделе приватизације и стратешког партнерства, проценат Телекома који ће се продавати и да процени вредност компаније.

Он је казао да ће на крају влада одлучити о свему, а да бисмо средином године или на јесен могли да имамо потпуно јасну ситуацију.

„Сматрамо да је 2015. година бољи период и време за приватизацију него 2010. и 2011. када смо имали шпиц финансијске и економске кризе који је погодила и телекомуникациони сектор“, указао је Љајић.

Он је поновио да новац добијен од продаје Телекома неће ићи за попуњавања буџетских рупа, него ће део бити искоришћен за отплату неповољних, односно лоших и скупих кредита, а део за различите инвестиционе пројекте као подстицај укупног економског развоја Србије.