Озвучени сајтови Народне библиотеке Србије

Помоћник министра за информационо друштво Сава Савић изјавио је на конференцији за новинаре одржаној у Народној библиотеци Србије поводом завршетка програма „Озвучавање сајтова Народне библиотеке Србије“ да је то један од 44 предлога програма које је Министарство трговине, туризма и телекомуникација одабрало од 201 колико је пријављено на Јавном конкурсу за доделу средстава из програма у области развоја информационог друштва.

Министарство је одабрало тај пројекат у оквиру теме „Унапређење социјалне укључености особа са инвалидитетом применом ИКТ“ јер се њим повећава доступност информација које НБС нуди грађанима, а посебно оним са умањеним психо-физичким способностима, рекао је Савић.

Озвучени сајтови Народне библиотеке Србије

Он је рекао да је тој категорији становништва омогућено да посећује сајт библиотеке, да буде упозната са најновијим информацијама и вестима из културе, да приступа библиотечкој грађи и пре свега да оствари законом загарантовану равноправност у информисању и образовању.

Циљ нам је био да озвучавањем сајтова НБС учинимо корак напред ка унапређењу социјалне укључености особа са инвалидитетом применом ИКТ, као и да подигнемо свест целокупног друштва о могућностима и потребама особа са инвалидитетом, закључио је помоћник министра за информационо друштво.

Озвучени су сајтови библиотеке, што подразумева озвучавање званичног сајта националне библиотеке, сајта Дигиталне НБС и портала Велики рат на коме је доступна оригинална грађа, настала у периоду од 1914. до 1918. године.

Озвучавање сајтова НБС значајно је и за Србе у дијаспори, нарочито за младу популацију која ће имати прилике да слуша садржаје на матерњем језику.

У циљу промоције информационог друштва и афирмације примене информационо-комуникационих технологија, Министарство је покренуло пројекат финансирања и суфинансирања предлога програма у оквиру пет предложених тема: Унапређење социјалне укључености особа са инвалидитетом применом ИКТ, Такмичења у областима рачунарства, математике и физике, Безбедност деце на интернету, Дигитализација културне баштине и Организација летњих школа у области рачунарства и информатике.