За робне резерве издваја се 1,1 милијарда динара у 2015.

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће за робне резерве у наредној години бити издвојено 1,130 милијарди динара, од чега је скоро половина износа предвиђена за набавку основних животних намирница, укључујући и кукуруз.

Љајић је прецизирао да ће 300 милиона динара бити издвојено за енергенте и 350 милиона динара за опрему за ванредне ситуације.

Министар је навео да у 2015. није предвиђен откуп пшенице јер ове житарице има довољно на залихама, али да ће држава, уколико буде потребно, издвојити средства и за ову намену.

– У робним резервама тренутно има око 200.000 тона пшенице, а та количина је довољна за два месеца потрошње у целој Србији – истакао је министар и додао да се годинама уназад ова количина пшенице складишти у силосима за потребе државе.

Он је подсетио да ће ускоро на седници Владе бити донета одлука о интервенцији из робних резерви са најмање 30.000 тона пшенице како би се стабилизовало тржиште и обезбедила ценовна стабилност.

Говорећи о крађама пшенице и кукуруза од стране овлашћених складиштара, он је рекао да ће највеће уштеде бити остварене ако се спречи крађа из робних резерви, јер је то, како је навео, очито годинама уназад био најуноснији бизнис.

– Да су трговали златом или оружјем нису могли више да зараде. Ем узимате од државе паре у закуп, ем тргујете нечим што није ваше – истакао је министар.

Он је рекао да је у току тендер за складиштаре, који се први пут расписује по Закону о јавним набавкама и требало би да буде завршен до краја године, а који подразумева контролу и актуелних складиштара.

Поред веће контроле складиштара, Љајић каже да је трајно решење за спречавање злоупотреба на овом пољу да држава у свом власништву обезбеди већи број складишта.

– Тренутно има око 70 складишта за пшеницу и кукуруз, а от тога броја само је један у власништву државе – истакао је он.

Коментаришући вест да је у Тужилаштво за организовани криминал полиција јуче привела четворо осумњичених да су Републичку дирекцију за робне резерве оштетили за око 270 милиона динара, Љајић је рекао да је то само последица крађе која је трајала годинама, а која је верификована прошле године када је спроведена контрола 77 овлашћених складиштара и утврђен мањак код 18 складиштара у укупној количини од 50.000 тона пшенице и 30.000 тона кукуруза.

– Тада су поднете ове кривичне пријаве и по њима се сада поступа – истакао је он.