Љајић: Хлеб неће поскупети

Министар трговине Србије Расим Љајић изјавио је данас да држава неће дозволити да поскупи хлеб „сава“, који кошта 46 динара.

Љајић је поводом упозорења Уније пекара Србије да би, због раста цене пшенице у наредним данима хлеб „сава“ могао да поскупи на 49 динара, агенцији Бета казао да за то не постоји економско оправдање.

„Влада Србије ће уредбу, којом је цена хлеба ‘сава’ ограничена на 46 динара, крајем јануара, кад јој истиче рок, продужити на још шест месеци“, најавио је Љајић.

Љајић: Хлеб неће поскупети

Он је додао да је цена пшенице у Србији неоправдано висока, јер је добар овогодишњи род те житарице.

Како је рекао Љајић, у Србији је последњих дана цена пшенице на Продуктној берзи повећана на око 23 динара због тога што су велики млинари направили залихе и диктирају цену те берзанске робе.

Истовремено је, како је додао, цена пшенице на берзи у Будимпешти, изражено у домаћој валути, 19,57 динара, у Чикагу 19,58 динара, а у Паризу 21,76 динара.

У случају да пшенице не појефтини, или чак поскупи, што би утицало на цену хлеба, Влада Србије, по речима Љајића има две могућности -да из робних резерви прода пшеницу на берзи, као што је урађено прошле године, или да укине царине на увоз пшенице, како би стабилизовала тржиште.