Љајић: Договорена посета саудијске делегације

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас у Ријаду са престолонаследником Саудијске Арабије Салманом бин Абдулазизизом Ал Саудом, са којим је разговарао о унапређењу укупних билатералних односа Србије и Саудијске Арабије.

Престолонаследник те државе Салман бин Абдулазиз Ал Сауд истакао је том приликом да су врата Саудијске Арабије широм отворена за сваку врсту сарадње са Србијом и истакао да посебно цени то што је наша земља отворила амбасаду у Ријаду. Саудијски престолонаследник је додао и да ће ускоро дати налог Министарству спољних послова те државе да што пре отвори амбасаду у Београду.

На састанку је договорено и да у најскорије време Србију посети политичко-привредна делегација Саудијске Арабије, која би са надлежним институцијама наше земље дефинисала области у којима је могуће остварити чвршћу привредну сарадњу.

Међу привредницима које ће посетити Србију биће и представници највеће саудијске компаније из области пољопривреде „Салик“, која се бави инвестирањем у прехрамбену индустрију у другим земљама. На састанку је најављено да ће компанија „Салик“ уврстити Србију на листу приоритетних земаља са којима сарађује, а на којој се тренутно налазе свега 23 државе у свету.

Љајић и Абдулазиз Ал Сауд су се сагласили да би додатни импулс јачању веза између двеју привреда могло бити потписивање споразума о економско-техничкој сарадњи, заштити инвестиција и избегавању двоструког опорезивања, као и да велики простор за напредак постоји у области туризма.

Потпредседник Владе Расим Љајић се током званичне посете Саудијској Арабији састао и са министром привреде Мохамедом Ал Џасером, директором Борда за туризам и културну баштину Сулатном бин Салманом Абдулазизом Ал Саудом и директором компаније „Салик“ Абдулахом Ал Дубаикијем.