Почело заседање Мешовите комисије за економску сарадњу са Републиком Пољском

Данас је почело прво конститутивно заседање Мешовите комисије за економску сарадњу са Републиком Пољском (МК) на ком ће се анализирати актуелна питања билатералних трговинско-економских односа и идентификовати заједничке активности, у циљу унапређења економске сарадње две земље у наредном периоду.

Као копредседници овог дводневног заседања, делегације предводе Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Илона Антонишин-Клик, државни подсекретар у Министарству привреде Републике Пољске.

Билатерални економски односи уређени су Споразумом о економској сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Пољске, потписаним у Варшави 1. јуна 2011. године на основу кога је формирана Мешовита комисија.

На основу исказаног интереса две стране за будућу сарадњу, експертски разговори водиће се у областима: трговина и туризам; привреда и инвестиције; научно-техничка сарадња; развојна сарадња; пољопривреда и заштита животне средине; енергетика и рударство; саобраћај.

Пољска спада међу наше значајније спољнотрговинске партнере и у 2013.години по обиму спољнотрговинске размене, била је на 8. месту, а оквиру земаља ЕУ на 5. месту.

Паралелно са заседањем Мешовите комсије одржаће и Српско-пољски пословни форум у организацији Привредне коморе Србије и Пољско-балканске привредне коморе на коме ће учествовати 50 компанија из обе земље.

О активностима и препорукама, договореним током заседања МК, биће сачињен и потписан Протокол.