Потписан Споразум о смањењу цена роминга

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић потписао је данас Споразум о снижењу цена услуга роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама са надлежним министрима из Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније.

Овај Споразум предвиђа постепено смањивање цена услуга роминга у државама потписницима, са циљем да у наредне три године те цене буду снижене на ниво који важи у земљама Европске уније.
Љајић је у изјави новинарима рекао да им предстоји да ураде још три практичне ствари како би овај Споразум био имплементиран.

Према његовим речима, прва ствар се односи на дефинисање тачне динамике снижавања цена роминг услуга у наредне три године за шта надлежно координационо тело има рок од месец дана.

Затим, како је рекао, у наредних месец дана предстоји им измена регулативе у националним законодавствима земаља потписница овог Споразума, а трећа ствар је разговор са мобилним операторима.
„Свесни смо да они неће бити одушевљени овом нашом иницијативом, али потрудићемо се да изложимо јасне економске аргументе зашто је њихов интерес да овај споразум буде реализован“, рекао је Љајић.

Он је навео да су разговарали са три мобилна оператера у Србији, али да би „лагао када би рекао да су они срећни што улазимо у овај процес“.

Објаснили смо им процедуру и изнели аргументе зашто је овај споразум и у њиховом инетересу, јер ће се сасвим сигурно повећати фреквенција телекомуникационог саобраћаја, рекао је Љајић.

Он је подсетио да наши грађани у ромингу минут разговора плаћају пет пута скупље, три пута скупље слање смс порука и 33 пута скупље коришћење ГПРС, а то су, како је истакао, управо аргументи зашто је овај споразум важан за грађане наших земаља.

Када је реч о промени закона, она ће предвиђати максималне цене за роминг услуге на исти начин како је урађено Уредбом ЕУ из 2012. године где су дефинисане максималне цене, а операторима остављено да могу да понуде и ниже цене уколко желе да се изборе са конкуренцијом, објаснио је Љајић.

Љајић је рекао да су се током данашњег састанка потписници Споразума сагласили да поново покрену иницијативу према ЕУ да и за наше грађане важи Уредба о ценама роминга, упркос томе што земље нису чланице Уније, али су у процесу придруживања.

Он је подсетио да прва иницијтива, коју су покренули Србија, Црна Гора и Македонија није уродила плодом, додавши да ни сада није велики оптимиста, али да је то наше право.

Љајић је истакао да овај Споразум остаје отворен за друге земље, изразивши очекивање да се прикључе Турска и Албанија, које још нису завршиле унутрашње процедуре које би им омогућиле потписивање овог споразума.

Он је нагласио и да ову регионалну иницијативу желе да промовишу као модел сарадње међу земљама региона, пре свега кад је реч о економији.

То је, према његовим речима, значајно не само због привлачења страних инвестиција, већ и због заједничког наступа на трећим тржиштима.
„Појединачно смо сви сувише мали, наше привреде не могу бити конкурентне и овакав вид сарадње и удруживања је неопходан и потребан како би наше привреде могле да конкуришу много развијенијим европским и светским привредама“, нагласио је Љајић.

Он је додао да ће сличне облике сарадње понудити и у другим областима, како би постали конкурентнији, али и како би заједничким пројектима могли да привуку више страних инвеститора.