Доделом награда „Туристички цвет“ обележен Светски дан туризма

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је на свечаности поводом обележавања Светског дана туризма и додела награда „Туристички цвет“ да туризам још увек нема значај који би требало да има у економском опоравку и развоју Србије.

Према његовим речима, туризам има потенцијал да буде важна привредна делатност Србије.
Како је навео, упркос економској кризи за седам месеци ове године повећао се број страних туриста за 11 одсто и једина смо земља у Европи која има двоцифрен раст.

У том периоду највећи број туриста је из Босне и Херцеговине, док су први пут руски туристи по броју ноћења заузели прво место са 91.000 ноћења, а приметан је и велики пораст броја кинеских туриста за 36 одсто, док се број ноћења повећао за 47 одсто.

Потпредседник Љајић је навео и да је девизни прилив у односу на исти период прошле године, повећан за 10,5 одсто и износи 345 милиона евра.

Говорећи о плановима, он је рекао да ће до Нове године бити измењен Закон о туризму који се мора прилагодити потребама привреде, биће израђена прва верзија Стратегије развоја туризма 2015. до 2020. године, док ће већ наредног месеца доћи до либерализације визног режима за путнике са Блиског Истока, Индије и Јапана.

Директорка Туристичке организације Србије Гордана Пламенац је рекла да је туризам наша шанса, те да постигнути резултати нису спектакуларни али су добри.

Она је истакла и да је туризам генерише највећи број запослених и највиши приход.

Директорка Туристичке организације Немачке Петра Хедорфер је рекла да се у Немачкој Београд сматра новим Берлином, да је у питању нови, узбудљиви град који је остварио изузетан развој и чињеница да је привукао толико гостију је сјајна ствар.
Према њеним речима, многи Србију сматрају скривеним благом Европе – дестинацијом која нуди различите могућности за посете.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт је, честитајући општинама које су добиле награду ЕДЕН, рекао да има још много места у Србији које је вредно посетити. Он је истакао да Србија има огроман потенцијал и Европска делегације ће наставити да пружа велику подршку развоју тих потенцијала.

У категорији Туристичка организација награду је однела ТО града Суботице, док је у категорији Туристичка манифестација победила „Златне руке“ Сокобање.

Београдски хотел „Сквер најн“ и сеоско домаћинство „Ивањички конаци“, поделили су награду у категорији Угоститељски објекат за смештај.

У категорији Организација или појединац за допринос унапређењу туризма и подизања квалитета туристичких услуга награду су добили ЈП „Скијалишта Србије“ и редитељка Маријана Петровић.

Када је реч о конкурсу за избор „Изузетне дестинације Европе“, која се први пут организује у нашој земљи, победник је општина Књажевац, док су за пратеће дестинације изабрани Ковачица, Топола, Кучево и заједничка кандидатура Нове Вароши и Пријепоља.

Изабране дестинације у Србији биће уврштене у „Мрежу изузетних дестинација Европе“.