Министарство подржало Регионални форум о управљању интернетом у Скопљу

Помоћник министра Министраства трговине, туризма и телекомуникација, Сава Савић, учествовао је данас на Регионалном форуму о управљању интернетом у Скопљу.

„Србија препознаје важност принципа неутралности интернета, односно пружа подршку „отвореном интернету“ у коме свако може да приступи сваком садржају и сервису на интернету, без дискриминације и ограничења. Из тог разлога наша земља је од самог почетка следила препоруке и закључке Европске Уније у тој области.“, рекао је Савић.

Овај принцип је имплементиран у законодавство Републике Србије у складу са регулаторним оквиром Европске Уније у области телекомуникација из 2002. У складу са тим, Законом о електронским комуникацијама је прописано да крајњи корисници јавних комуникационих мрежа и сервиса имају слободан приступ и дистрибуцију информација, као и коришћење апликација и услуга по сопственом избору.

Помоћник министра је истакао важност обликовања и доношења дигиталних политика у мултиактерском маниру, уз пуну сарадњу државних органа.

„Важно је да се институције у региону повежу и појачају сарадњу по питањима везаним за управљање Интернетом, поготово јачање инфраструктуре, локалних сервиса и садржаја, али и сарадње против сајберкриминала и у смеру заштите људских права и слобода.“, истакао је помоћних министра.

Он је, такође, додао и да је без интернета тешко замислити свеопшти економски и друштвени развој и да Србија, као земља у транзиционом периоду, интернет види као могућност за економски развој.