Љајић: Шанса за извоз хране у Русију од 300 милиона долара

Србија има шансу да повећа извоз пољопривредних производа на тржиште Русије са садашњих 117 милиона на 300 милиона долара до краја године, а уколико бисмо искористили капацитете, извоз би могао да буде и већи, изјавио је потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

„Од почетка ове године, имамо значајно повећање извоза, пре свега хране, на руско тржиште и то за неких 68 одсто, на око 117 милиона долара, имајући у виду да смо за целу прошлу годину извезли укупно 172 милиона долара пољопривредних и прехрамбених производа“, навео је Љајић.

После одлуке званичне Москве да на годину дана забрани увоз воћа, поврћа и друге хране из ЕУ, Србија је добила шансу да повећа свој извоз пољопривредних и прехрамених производа на минимално 300 милиона долара до краја 2014. године, мада би то могло да буде и више уколико бисмо искористили своје произвођачке капацитете.

Коментаришући оцене неких домаћих аналитичара да је Србија нема довољно произвођачких капацитета да задовољи тражњу Русије за храном и другим пољопривредним производима, Љајић је рекао да „није никаква мудрост“ ако кажемо да немамо довољно нити потенцијала, нити произвођачких капацитета да можемо да задовољимо огромно не само руско тржиште, већ тржиште укупне Царинске уније, дакле и Русије и Белорусије и Казастана.

„Али, друга чињеница је да ми нисмо искористили све капацитете које нам с једне стране пружа овај Споразум о слободној трговини који имамо са Руском федерацијом, а с друге стране једна нова околност која се ствара. Ми се не радујемо тој околности и желимо да се што пре нормализују односи између ЕУ и Руске федерације, али у ситуацији у којој се сада налазимо, свакако да треба да покушамо да искористимо шансу која се указује“, нагласио је министар трговине.