Татјана Матић у Јутарњем програму РТС-а најавила почетак преласка на дигитално емитовање

Државна секретарка Татјана Матић гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекла је да ће даном ступања на снагу Правилника о преласку са аналогног на дигитално емитовање, који ће означити како ће се сам прелазак, тако и кроз које зоне и у ком временском периоду ће се прелазак дешавати, означити да је територија Републике Србије преко 90% покривена дигиталним сигналом.
 
Она је истакла да је ово веома важна чињеница, јер држава има обавезу да обухвати и омогући покривеност дигиталим сигналом за 95% становништва.
 
Државна секретарка је најавила од 1. септембра и почетак медијске кампање која ће се фокусирати на информисању грађана о томе шта значи прелазак са аналогног на дигитално емитовање.

 

Татјана Матић је нагласила да је за један део нашег становништва који прима сигнал путем ТВ антене ова промена најзначајнија и она ће значити да је неопходно купити и обезбедити сет топ бокс, који аналогни сигнал претвара у дигитални оног тренутка када се та мрежа успостави. За грађане који користе кабловску мрежу, сателитску антену или ИПТ платформу неће бити промене у пријему. Они већ имају бољи квалитет и слике и звука, што ће се када мрежа заживи и будемо имали већу покривеност дигиталним сигналом, само поправити, истакла је Матићева.
 
„Ресорно Министарство телекомуникација и Радна група која је састављена и од чланова Министарства културе, Министарства рада и социјалне политике, РРА и РАТЕЛ-а ће до краја месеца донети програм шеме помоћи кроз Закон о електронским комуникацијама, јер ми смо се као држава обавезали да социјално најугроженијим категоријама становништва обезбедимо сет топ боксове“, рекла је Татјана Матић.
 
Важно је да напоменемо, рекла је државна секретарка, да ће овај поступак увођења дигиталне телевизије почети 1. септембра и да ћемо ми до краја априла имати истовремено, на читавој територији Србије, и аналогни и дигитални ТВ сигнал, како би грађани имали времена да се постепено адаптирају на те нове технолошке услове и како бисмо ми, уколико приметимо да постоји слабија покривеност или да постоје одређене сметње у пријему сигнала, имали времена да у току рока, 17. Јун 2015. године, отклонимо све те сметње.
 
Ми смо у фази завршетка радова на најзначајнијим антенским стубовима, Министарство грађевине нам доста помаже у реконструкцији најважнијих стубова као и Европска банка за обнову и развој, која ће кроз један кредит који је врло повољан допринети да обезбедимо додатну опрему која нам је неопходна, рекла је Татјана Матић.
 
„Дигитализацијом хватамо корак са светом и са нашим окружењем у коме су сви већ прешли на дигитални ТВ сигнал. Поред тога је јако важна чињеница и за нашу привреду и за наше грађане да ослобађањем тих фреквенција, ми добијамо могућност продаје истих тзв. дигитална дивиденда, од које су неке земље у окружењу приходовале и до стотине милиона еура.“, рекла је државна секретарка.
 
„Ослобађањем фреквенција оне постају расположиве за продају. Много оператора је заинтересовано за тај део фреквенцијског спектра, јер то подразумева увођење неких нових услуга и технологија као што је 4Г технологија.“, објаснила је Татјана Матић.