Усвојен Нацрт закона о извозу и увозу наоружања и војне опреме

Влада Републике Србије усвојила је на јучерашњој седници Закон о извозу и увозу наоружања и војне опреме.

Стеван Никчевић, државни секретар за спољну трговину у Министарству трговине, туризма и телекомуникација рекао је за Танјуг да ће наведени закон када буде усвојен од стране Народне скупштине, подстаћи извоз наоружања и војне опреме с обзиром на капацитете наше наменске индустрије и високо котирање квалитета њених производа.

„Новим нацртом закона јасно су дефинисани критеријуми за издавање дозвола који су у потпуности  ускладјени са  тзв. “заједничком позицијом”  Европске уније што је приликом недавно одржаног експланаторног скрининга за Поглавље 31 (спољна политика, одбрана и безбедност)  наглашено као обавеза Републике Србије”, објашњава Никчевић, додајући да је Закон припремљен у сарадњи са европским експертима, као и експертима из САД-а који су се о њему веома похвално изразили.

Новина у Закону је, по речима саговорника Танјуг-а и то што је омогућено издавање дозвола по тзв. посебној (скраћеној) процедури када је у питању учешће припадника безбедносних или одбрамбених снага у мултинационалним операцијама, на међународним вежбама, или по основу обавеза Републике Србије које произлазе из међународних уговора или њеног чланства у међународним организацијама, као и када се ради о опреми која се извози или увози у хуманитарне сврхе или као донација.

Према досадашњој законској регулативи издавале су се дозволе за извоз и увоз наорузања и војне опреме са роком важења до једне године, док је новим Законом предвиђена могућност продужења важења дозволе до окончања посла, а најдуже три године. Та мера имала је за циљ  олакшање пословања привредницима из ове области, тврди државни секретар Никчевић. Са истим циљем новим Законом биће поједностављена и процедура за издавање дозвола, када је у питању тзв. некомерцијални извоз и увоз (у сајамске, или изложбене сврхе), као и када се извози односно увози роба стечена по основу наслеђа или поклона.

До сада је ова област била уређена  Законом о  спољној трговини наоружањем, војном опремом и робом двоструке намене из 2005. године.

Уместо једног новог Закона, у складу са европском праксом одлучено је да буду донета два нова и то Закон о извозу и увозу робе двоструке намене, који је Народна скупштина усвојила 31. октобра 2013. године и Закон о извозу и увозу наоружања и војне опреме чији је нацрт јуче усвојила Влада Републике Србије.

О капацитетима домаће наменске индустрије говори полседњи Годишњи извештај о реализацији спољнотрговинског промета контролисане робе за 2012. годину, по ком је у тој години издато је 366 дозвола за извоз наоружања и војне опреме у укупној вредности од 460 милиона долара, што је за четвртину више него 2011. године. Највише робе извезено је у САД (170 милиона долара), Ирак (42 милиона долара), Кенију (29 милиона долара). Од 2005. до 2011. укупна вредност издатих дозвола за извоз наоружања и војне опреме била је 3,5 милијарди долара.