Љајић: Неопходна бржа помоћ Крупњу

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић изјавио је данас у Крупњу да је тој неразвијеној општини на северозападу Србије неопходна што хитнија и већа помоћ у санирању последица катастрофалних поплава.

Након обиласка поплављеног подручја, Љајић је новинарима рекао да је Крупањ у односу на степен развијености и број становника претрпео можда и највеће штете и апеловао на све да велику количину помоћи упуте тој варошици.

„Потребна је помоћ у људству за рашчишћавање кућа, а неопходне су и лопате, гумене чизме, основне животне намирнице, одећа и обућа, да би се живот нормално одвијао“, казао је Љајић.

Он је напоменуо да је осам кућа порушено и двадесет неупотребљиво, путна инфраструктура претрпела огромне штете, а све пољопривредне културе поплављене.

Љајић, који је и министар трговине, туризма и телекомуникација обећао је да ће Влада учинити све да се што више минимизирају последице настале штете.

„Штете ће бити далеко веће него што можемо да предвидимо. Без заједничке активности локалне самоуправе, пре свега државе и целокупне јавности, тешко да ћемо успети да санирамо последице ових катастрофалних поплава“, поручио је Љајић.

У општини Крупањ готово да нема путног правца који није претрпео огромна оштећења, а само у насељу Жарковача оштећена су три моста преко којих се одвијао пешачки промет.

Градић Крупањ, који је административни центар Рађевине, био је потпуно саобраћајно и комуникацијски одвојен од света четири дана, све до јуче.

Према подацима општинског кризног штаба, У Крупњу је од последица изливања четири локалне речице срушено пет мостова, под водом је око 500 кућа, а око 600 лица је евакуисано из својих домова.

Помоћ из других градова почела је да пристиже од суботе, када је након четвородневне блокаде пут од Лознице преко Завлаке постао проходан.