Radna verzija Zakona o robnim berzama

Radna verzija Zakona o robnim berzama propis je kojim se prvi put posebno uređuje oblast robno-berzanskog poslovanja u Srbiji. Cilj ovog zakona je da se omogući organizovano, transparentno i efikasno trgovanje standardizovanim tržišnim materijalom, koji podrazumeva robu i terminske ugovore. Donošenjem ovog propisa stvoriće se pravni ambijent neophodan za unapređenje trgovine standardizovane i fungibilne robe, a naročito poljoprivrednih proizvoda, razvoj robne berze kao posebne tržišne institucije, i prvi put mogućnost trgovanja posebnim tržišnim materijalom kao što su terminski ugovori u prometu ovih proizvoda. Zakon o robnim berzama treba da obezbedi pravnu sigurnost, izvesnost planiranja i investiranja svih učesnika na tržištu roba, i uopšte veću investicionu aktivnost.

Zakonom o robnim berzama uređuju se delatnost, uslovi za rad i organizacija robne berze, unutrašnja kontrola trgovanja i berzanski sud, zaštitni fond na robnoj berzi, rad investicionih društava na robnoj berzi i robni investicioni fondovi, kao i propisuju zabrane zloupotreba ne robno-berzanskom tržištu.

S obzirom da materija robnih berzi u ovom momentu nije uređena, kao i na činjenicu da je povoljan momenat da se u ovoj oblasti zauzme liderska pozicija u celom regionu Jugoistočne Evrope, postoji potreba za kvalitetnim i usklađenim regulisanjem ove materije u skladu sa najvišim standardima pravne sigurnosti, efikasnosti i ekonomičnosti trgovanja.

Stručna radna grupa Ministarstva za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije, u čijem su sastavu pored predstavnika ovog ministarstva, uzeli učešće predstavnici Komisije za hartije od vrednosti, Ministarstva finansija i privrede, Kompenzacionog fonda, Produktne berze, akademske zajednice i Projekta za bolje uslove poslovanja (USAID/BEP), sačinila je radnu verziju ovog zakona, koja je dostupna javnosti u sklopu prethodne javne rasprave, prvenstveno namenjenu javnim konsultacijama sa stručnom i poslovnom zajednicom. Nakon okončanja preliminarne javne rasprave, odnosno konsultacija povodom Radne verzije zakona, uslediće izrada Nacrta zakona i zvanična javna rasprava.

Radna verzija zakona o robnim berzama
106.0 KB
708 Preuzimanja
Detaljnije...